Vår portfolio växer varje vecka och det kommer redan många frågor om hur vi fotograferar och bildbehandlar.  Vi använder ofta HighDynamicRange (HDR). De som känner till tekniken vet att det kan vara svårt att fota HDR med rörliga motiv. Det är ingen hemlighet att en del av våra bilder är montage, dvs bakgrunden är fotograferad separat och själva porträttet är därefter fotograferat i studio som sen kombineras i Photoshop. Förutom att det löser problemet med rörliga motiv så slipper man också släpa med sig tung ljusutrustning/batteripackar ut i terrängen eller där det inte finns elektricitet.

Det finns mycket att läsa om de här teknikerna på Internet, förstås. Googla eller sök på Youtube efter ‘HDR’ och ‘photo compositing’.

Ett generellt tips för bildbehandling är svenska Moderskeppet.se.

Matt Kloskowski har givit ut en av de bästa, aktuella böckerna för att komma igång med montage. Den heter Compositing Secrets.

HDR-bilder är gafflade exponeringar som sen slås ihop, antingen i Photoshop eller i det fristående programmet Photomatix Pro. Det finns ett tredje alternativ, HDR Efex Pro, från Nik Software. Mer om detta beskrivs i den heltäckande och nyligen utgivna boken om HDR-fotografering, The HDR Book, skriven av RC Conception.

Ben Wilmore är en personlig favorit som gjort många läckra HDR-bilder. Han sålde sitt pick och pack, köpte en buss och körde Route66 tvärs över hela USA för att hitta så många intressanta HDR-motiv som möjligt. De bästa finns samlade under Best-of-Ben. Han har även gjort en hel del kurser, DVDer, böcker etc.

Hör av er om ni kör fast!